Renovatie badkamers & toiletruimtes bij particulieren
Wil je de badkamer of wc bij je thuis renoveren? We geven je een aantal tips en voorbeelden ter inspiratie.
Badkamer renoveren: waar begin je?
Ben je van plan om de badkamer te renoveren, maar weet je nog niet precies wat je wilt, beantwoord dan eerst voor jezelf de volgende vragen:
-
Wat voor stijl badkamer vind ik mooi?
Hou je van klassiek, modern of van een mix tussen beide stijlen? Moet het voornamelijk een gezellige badkamer worden of ben je meer gecharmeerd van een luxe stijl?
- Hoeveel ruimte is er?
Meet de badkamer nauwkeurig op en maak een ruwe schets in een 3D programma op je tabel of computer. Je ziet dan meteen of je voldoende ruimte hebt voor bijvoorbeeld een inloopdouche of een ligbad. Er zijn handige websites op internet waar je gratis in 3D je badkamer kunt ontwerpen.
- Aangepaste badkamer
Zijn er bepaalde (veiligheids)eisen waaraan de badkamer moet voldoen? Denk aan aanpassingen voor senioren of mindervaliden (aangepaste badkamer).
Krap renovatiebudget? Er is meer mogelijk dan je denkt!
Na het inventariseren van je wensen kun je eens kijken wat er allemaal mogelijk is binnen je budget. Raadpleeg onze handige checklist om een idee te krijgen van de werken.
Een exacte berekening maken van de totale renovatiekosten is best lastig, het best vraag je daarom gericht wat offertes aan bij verschillende aannemers. Doe eerst voldoende badkamer inspiratie op vooraleer je offertes aanvraagt. Laat je bij het lezen van de offertes trouwens niet uit het veld slaan door een hogere kostprijs dan verwacht. Met een aantal kleine aanpassingen aan de gekozen materialen kun je de kosten vaak al flink drukken. Er is wat dat betreft meer mogelijk dan je denkt, zelfs in een kleine badkamer en de aannemer denkt hierin actief met je mee.
Toiletruimte renoveren
Is het sanitair in de toiletruimte aan een grondige make-over toe? Lees geven je wat tips waar je bij renovatie van de wc op kunt letten.
-
Ventilatie
Zorg voor goede verluchting in de wc, want nare luchtjes voer je het liefst zo snel mogelijk af. Verluchten gaat het eenvoudigst met een ventilator in het plafond of in de muur. Kies voor een model met een instelbare nalooptimer, deze loopt na het toiletbezoek nog even door. Een raam in de wc dat je kunt openzetten is natuurlijk altijd een optie.
- Hangend toilet
Kies voor een hangend toilet met inbouwreservoir. Modern, stijlvol en de het dweilen van de vloer onder zo’n hangende wc is ook zo gebeurd. Kies voor een model dat makkelijk schoon te maken is (bijvoorbeeld een toilet zonder spoelrand).
- Aanpassingen
Gaan er ouderen of mindervaliden van het toilet gebruik maken, houd dan rekening met de hoogte van de wc en denk ook aan een handgrepen aan de muur.
- Fonteinmeubel
Heb je voldoende ruimte in het toilet, overweeg dan om een kleine wastafel of fonteinmeubel te plaatsen waaraan je je handen kunt wassen. In het meubel berg je al je toiletspulletjes op (wc papier, luchtverfrisser, handdoekjes, enz.).
Lee hier een aantal tips over het renoveren van een toiletruimte.
Wellness thuis: de nieuwe trend
Steeds meer mensen ontdekken het genot van wellness thuis en laten hun badkamer renoveren tot wellness ruimte. Heerlijk ontspannen in je eigen omgeving met alle privacy die je maar kunt wensen. Maar welke voorzieningen horen er nu thuis in zo’n wellness badkamer? Wel, denk aan een infraroodcabine of een klassieke sauna. Een andere optie is een stoomcabine. Zo’n stoomcabine is multifunctioneel, want naast genieten van een verkwikkend stoombad, kun je er ook een gewone douche in nemen. Een stoombad en douche ineen dus. Denk bij wellness thuis ook aan een whirlpool (bubbelbad) of een massagebad met hydrojets die je lichaam subtiel masseren.
Binnenzwembad
Beschik je over zeer veel ruimte in huis of over een overdekt buitenverblijf, dan is een binnenzwembad ideaal. Je kunt er het hele jaar door gebruik van maken. De aanleg van zo’n bad heeft nogal wat voeten in aarde en er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We noemen er twee:
-
Luchtvochtigheid
De relatieve luchtvochtigheid in de omgeving van een verwarmd binnenzwembad loopt snel op (tot soms wel 95%). De ruimte waarin het zwembad staat moet je dus continue mechanisch ontvochtigen. Dit kost de nodige energie.
- Hoge kosten
Voor de aanleg van een betonnen binnenzwembad moet je al gauw rekenen op een kostprijs vanaf € 20.000 en daar komen de energiekosten en alle overige kosten nog bij. Geen goedkope renovatie dus.
Gratis opmeting + plan + offerte
Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte