Wandafwerking badkamers
Het plaatsen en afwerken van de wanden in je badkamer kun je op verschillende manieren doen. Lees hier welke soort wanden geschikt zijn voor gebruik in vochtige ruimtes en laat je inspireren door een aantal stijlvolle wandafwerkingen.
Soorten badkamerwanden
Zijn de wanden van je badkamer sterk beschadigd of wil je de badkamer opdelen in verschillende zones, dan kan een voorzetwand of scheidingswand uitkomst bieden. Dit soort wanden zijn van vochtbestendig gipskarton gemaakt en zijn snel en goedkoop te plaatsen. Je kunt ze indien gewenst ook eenvoudig van isolatie voorzien. Gyprocwanden zijn ideaal voor badkamerrenovaties.
Voorzetwand in de badkamer
Is de muur van de badkamer sterk beschadigd en wil je deze camoufleren of wil je een koude buitenmuur langs binnen isoleren, plaats dan een voorzetwand. Een gyproc voorzetwand bestaat uit een houten of metalen frame en twee lagen vochtbestendige gipsplaat met daartussen een isolatiedeken. Hoe dikker je de isolatie aanbrengt, des te hoger des te hoger de thermische en akoestische isolatie. Bijkomend voordeel van dit type voorzetwand is dat je de leidingen voor elektriciteit en het sanitair er onzichtbaar in wegwerkt.
Scheidingswand van gipskarton
Wil je de badkamer opsplitsen in meerdere zones, overweeg dat het plaatsen van een scheidingswand. Bijzonder geschikt hiervoor is de zogeheten ‘metal stud wand’. Dit is een niet dragende wand opgebouwd uit metalen profielen en waterdichte gipsplaten met daartussen isolatiemateriaal (indien gewenst).
Zo’n metal stud wand is relatief snel te plaatsen dankzij haar licht gewicht en kan je waterdicht afwerken. Ook leidingen werk je eenvoudig weg in de wand. Je hoeft dus geen sleuven in de muur te frezen zoals in een massieve scheidingswand. Waterdichte gipskartonplaten voor badkamers herken je aan de groene of blauwe kleur.
Voordelen voorzetmuur en scheidingsmuur t.o.v. een massieve wand
-
Snel en relatief goedkoop te plaatsen
- Leidingen zijn eenvoudig weg te werken
- Erg geschikt voor het camoufleren van een beschadigde, lelijke muur (voorzetwand)
- Thermische en akoestische isolatie is mogelijk
- Licht van gewicht, vloer wordt niet extra belast
- Veel formaten mogelijk
Glazen douchewand
Glazen douchewanden zijn erg geschikt voor het maken van een inloopdouche of voor het scheiden van twee zones. Doordat dit type wand (semi)transparant is, lijkt de badkamer optisch gezien groter (vergeleken bij een badkamer met massieve scheidingswanden). Glas geeft de badkamer ook een luxe uitstraling. Houd er wel rekening mee dat je zo’n glazen wand regelmatig moeten poetsen, want kalk- en zeepaanslag is onvermijdelijk. Glas is vooral mooi wanneer het perfect schoon is.
Soorten wandafwerkingen in de badkamer
De wanden van je badkamer kun je op tal van manieren afwerken en het aanbod aan vochtbestendige producten is gigantisch. Maar waar kies je nu het beste voor? Wel, dat hangt grotendeels af van je budget en de stijl van de badkamer. Hier volgen wat voorbeelden ter inspiratie.
1. Wandtegels
Muurtegels & strips zijn uitermate geschikt voor het afwerken van je badkamer. Ze zijn perfect waterdicht, kunnen tegen een stootje en zijn makkelijk schoon te houden. Het aanbod aan uitvoeringen en afwerkingen is enorm en voor elke stijl badkamer is er een passende tegel te vinden. De meest geplaatste wandtegels zijn de keramische muurtegels, natuursteen wadtegels en zelliges. Zelliges zijn handgemaakte Marokkaanse kleitegeltjes die door het manuele productieproces allemaal uniek zijn. Dit weerspiegelt zich in de glans, het oppervlak en de dikte van de tegel.
Tip: hou je van design? Kijk eens naar keramische badkamertegels van Italiaanse makelij! (bijvoorbeeld Case dolce Casa, Marazzi of Sant’Agostino).
2. Tadelakt
Ooit wel eens in een Marokko geweest en gecharmeerd geraakt van al die schitterende, zuidelijk gekleurde badkamers? Dan zal je dit natuurlijke pleistermateriaal op basis van kalk zeker weten te waarderen. Het aanbrengen en afwerken van tadelakt is wel een bijzonder tijdrovend klusje, dus echt goedkoop is deze wandafwerking niet (reken al gauw op € 100 tot € 150 euro per vierkante meter). Een (iets goedkoper) alternatief voor tadelakt is beton ciré (betonstuc).
3. Betonstuc
Betonstuc is een waterdicht pleistermateriaal op basis van cement en kunsthars. Je kunt het in dunne lagen aanbrengen op wanden, vloeren en zelfs op het badkamermeubilair. Perfect voor het creëren van een betonlook of als alternatief voor tadelakt. Deze waterdichte stucmortel is in verschillende kleuren verkrijgbaar.
Mozaïek. Mozaïektegeltjes zijn kleine keramische tegeltjes. Je hoeft niet per se de hele wand te bedekken met mozaïek, maar kunt de kleine tegeltjes ook gebruiken om accenten aan te brengen (bijvoorbeeld in een horizontale strook boven het bad of als scheidingsstrook tussen twee rijen wandtegels).
4. Behang / schilderwerk
De gedeeltes in de badkamer die zich niet in de natte zone bevinden kun je, als je dat wilt, eenvoudig afwerken met een vochtbestendige verf of een vochtafstotend behang met een leuke print. Kies voor behangpapier met streepjesmotief, print of reliëfbehangpapier. Je kan ook opteren om bijvoorbeeld een gyprocwand te behangen en achteraf te schilderen met een kleur naar keuze. Gunstig voor je renovatiebudget!
5. Natuursteen
Een wand of vloer afgewerkt met natuursteen past erg goed in een luxe badkamer. Natuurstenen tegels van leisteen, graniet, marmer of hardsteen zijn verkrijgbaar in allerlei groottes en afwerkingen. Liever geen écht natuursteen? Kies dan voor dunne keramische tegels met natuursteenlook (sommige soorten zijn haast niet van echt natuursteen te onderscheiden).
6. Houtstrips
Wandtegels uit houtstrips zijn door hun puzzelvorm makkelijk te plaatsen. Het warme materiaal is beschikbaar in gerecupereerd hout en geeft het interieur van de badkamer een warme sfeer. Voor natte ruimtes zoals badkamers wordt het best gekozen voor tropische houtsoorten zoals teak. De strips worden het best niet geplaatst op zeer natte plaatsen in de badkamer.
7. Douchewanden
Ook de inloopdoucheruimte dient afgewerkt te worden met een waterdichte douchewand. Meestal gaat het om plaatmateriaal dat men op maat kan plooien of snijden. Denk maar aan HPL trespa, Solid Surface, Acrylwanden, PVC platen en glazen panelen.
Wandwerken
- Badkamermuren renoveren
- Scheidingswand plaatsen
- Badkamerwand plaatsen
- Waterdichte gyprocplaten plaatsen
- Muurtegels badkamer renoveren
Soorten vloerafwerkingen en eigenschappen
Soort wandafwerking |
Voordelen |
Nadelen |
Keramische tegels |
100% waterdicht, onderhoudsvriendelijk, sterk, grote keuze |
Voegen kunnen vervuild raken |
Tadelakt |
Unieke warme oosterse uitstraling |
Arbeidsintensief, duur, periodiek onderhoud nodig |
Betonstuc |
Waterdicht, makkelijk aan te brengen, perfect voor betonlook, kan alternatief zijn voor tadelakt |
Wand minder glad dan bijvoorbeeld tadelakt |
Mozaïek |
Unieke uitstraling, onderhoudsvriendelijk |
Plaatsen neemt veel tijd in beslag |
Behang / schilderwerk |
Eenvoudig zelf te doen, kostenbesparend |
Niet geschikt voor de natte zones in de badkamer |
Natuursteen |
Luxe uitstraling, onderhoudsvriendelijk |
Duurder dan keramische tegels. Opgelet met reinigingsproducten |
Gratis opmeting + plan + offerte
Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte