Elektriciteit in badkamers
Elektriciteit in de badkamer, je kunt niet zonder. Maar water en elektriciteit gaan niet goed samen en daarom dien je bij renovatie van de elektrische installatie rekening te houden met een aantal voorschriften. Waar mag je een stopcontact plaatsen en hoe zit het precies met de aarding?
Elektrische zones in de badkamer
Water is een goede elektrische geleider, zeker wanneer er zouten van bijvoorbeeld doucheschuim of shampoo in het water zijn opgelost. Om te voorkomen dat je met je vochtige lichaam in contact komt met gevaarlijke elektrische spanningen heeft men een aantal regels opgesteld in het AREI (Algemeen Regelement Elektrische Installaties) waaraan de elektrische installatie in vochtige ruimtes moet voldoen. De badkamer wordt daarbij opgedeeld in verschillende veiligheidszones (Zone 0 t/m 3). Hoe dichter je bij de natte zone komt (bad, douche, lavabo) hoe strenger de regels t.a.v. van de werkspanning (220 volt of laagspanning) en de waterdichtheid (IP waarde).
Waar een stopcontact in de badkamer plaatsen?
Een stopcontact voor je haardroger of elektrische tandenborstel is wel zo praktisch, maar waar moet je deze nu plaatsen? Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt). Bij het plaatsen van een stopcontact in de badkamer ben je verplicht om de stroomgroep te beveiligen met een differentieelschakelaar van 30mA.
Tip: Plan op voorhand genoeg stopcontacten. Twee aparte stopcontacten of één dubbel stopcontact in de buurt van je wastafel is zeker geen overbodige luxe.
Differentieelschakelaar: veilig douchen
De stroomgroepen in de badkamer moeten beschermd zijn met een differentieelschakelaar (aardlekschakelaar) van 30mA. Die verplichting heeft men niet voor niets ingevoerd, want mocht je onverhoopt in de badkamer in contact komen met een gevaarlijke elektrische spanning, dan zorgt de differentieelschakelaar ervoor dat de stroom in een fractie van een seconde uitvalt. Je kunt dus veilig douchen en badderen, zelfs als er iets misgaat met de elektriciteit, mits alles geaard is volgens de voorschriften natuurlijk.
Badkamer aarden
Volgens de AREI-voorschriften moet je alle metalen onderdelen in de badkamer die onder spanning kunnen komen te staan zorgvuldig aarden (aan de zogeheten ‘bijkomende equipotentiaalverbinding’).
Voorbeelden van zaken in de badkamer die geaard moeten worden:
-
Badkamerradiator
- Metalen bad
- Wasmachine / droger (geaard stopcontact)
- Betonnen vloer (voorzien van wapening)
- Zwaluwstaatvloer (Lewisplaten)
- Metalen douchegoot ingegoten in beton (beton is elektrisch geleidend)
- …
Metalen (meng)kranen die rechtstreeks aan een geaarde koperen waterleiding zijn aangesloten hoef je niet nog eens extra te aarden.
Vloer in de badkamer aarden
Badkamervloeren die voorzien zijn van een metalen wapening dien je te aarden met een zogeheten aardmat in de dekvloer. De aardmaat dien je met een metalen draad aan de bijkomende equipotentiaalverbinding te aarden (te herkennen aan een aardingsklem of rail in de badkamer). Ook zwaluwstaartplaten (Lewisplaten) dien je op deze manier te aarden.
Verlichting plaatsen in de badkamer
Wil je (wand)spotjes in de badkamer plaatsen, houd dan rekening met de IP-waarde. De IP-waarde, die meestal duidelijk vermeld staat op de verpakking van het product, geeft aan in hoeverre het product beschermd is tegen vocht. Hoe dichter je de lamp in de buurt van het bad/douche wil plaatsen, des te hoger de IP-waarde. Blijf je op meer dan 60cm afstand rondom de douche (zone 3) dan is een IP waarde van 21 voldoende, kom je dichterbij dan heb je IP44 of IP65 nodig.
Is een elektrische keuring na renovatie verplicht?
In principe ben je na elke belangrijke wijziging, verzwaring of uitbreiding van de elektrische installatie keuringsplichtig. Stel dat je bijvoorbeeld een extra stroomgroep laat aanleggen voor een wasmachine of wasdroger, dan moet je de elektrische installatie na wijziging laten keuren door een erkend controlemechanisme. Wil je zelf een stopcontact bijplaatsen op een bestaande groep of wat spotjes in het plafond monteren, dan is een keuring niet verplicht. Je moet je natuurlijk wel aan de voorschriften houden.
Elektriciteitswerken
Gratis opmeting + plan + offerte
Badkamer laten renoveren? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte